Vedsanking og Båltenning

Bålidyll
Bålidyll

En viktig forutsetning for å kunne ha en god tur ute i det fri er at du kan tenne bål, både på den riktige måten, og at du velger riktig båltype.

Bål er alltid det første som man må starte med når man kommer frem til plassen hvor man skal overnatte, eller ha en lengre pause om det er en dagstur.

Hvordan samler jeg ved? 
Husk å ta med fyrstikker, ildstål, forstørrelsesglass (ved dagslys) eller annet til å tenne opp med. Det er også lov å ha med tennbriketter.

Hemmeligheten er å finne tørr ved ute. Med litt trening finner du tørr ved under de fleste værforhold. Først trenger
du noen knusktørt som opptenningsved. Finn ditt eget sted og se etter tørre, døde trær og kvister, det er det eneste som duger. Fersk ved får du sjelden fyr på ute i skogen. Never (barken) fra bjørk brenner kjempegodt. I tillegg kan du knekke av de små, tørre og ofte helt grå kvistene nederst på grantrær og furutrær. Som regel er tørr gran og furu lettest å finne. Furu inneholder mye kvae og brenner svært godt. Du kan også bruke tørr lyng, eller spikke fine, fyrstikk-tynne fliser av annen tørr ved, som du legger i bunnen og tenner direkte.

Kvae fra furu og gran brenner alltid. Med en kniv kan du skrape og skjære den løs. Halvrå småpinner gnir du inn med kvae. Da tenner de lettere. Tyrived og halvråtne tyristubber brenner uansett hvor vått det er. Kommer du over en helt råtten stamme av et bartre skal du se etter knuter og rikuler. Disse inneholder så mye kvae at de nesten alltid brenner.

Når du har nok småved til å fyre opp med, let etter litt grovere kvister nederst på gran- og furutrær. En god regel er at dersom de har en sprø knekkelyd, er de god ved. Trær som har veltet er også bra. Pass på at veden ikke er råtten. Råtten ved brenner svært dårlig.

Hvordan skal jeg bygge opp bålet?

De to vanligste båltypene er:

Pyramidebål:
Start med fliser, småved og never. Tykkere pinner ytterst. Tennes nedenfra. Kan lett rase sammen. 

Pagodebål:
Begynn med å lage et pyramidebål av småkvist og bygg opp med større vedkubber rundt.  Tenn bålet fra
toppen. Glørne fra de brennende småflisene vil drysse ned og tørke veden under slik at den tennes lettere. Lag av rå ved gjør at bålet brenner saktere. Pagodebål gir jevn varme.

Hvordan tenner jeg bålet?
 
Finn et egnet sted å plassere bålet. En god bålplass er litt i le for vinden, og et sted der det ikke tar fyr i bakken eller annet i nærheten.
Tenn på helt nederst, fra den kanten vinden kommer. Kanskje du trenger å beskytte bålet fra vinden i starten, andre ganger er det bare fint med litt trekk. Når det flammer opp, blåser du forsiktig til det tar skikkelig fyr, og så legger du på mer før de tynne grenene har brent ut. Slik bygger du opp bålet steg for steg, med stadig tykkere grener.
Skal du grille pølser lønner det seg å vente til det er gode glør i bålet.

Husk brannsikkerhet!

Det er strengt forbudt å tenne opp ild i skog og mark i tiden 15. april til 15. september. (På Nesodden er det egne krav til båltenning i denne perioden, og bålet vi har lov til å tenne er det som kalles "kaffebål".)
Selv i den tillatte perioden må vi ikke tenne bål:
- Hvis det er ekstremt tørt.
- Hvis det er sterk vind.
- På Nesodden er det egne regler for båltenning. Alle båltenning er forbudt hele året, med unntak av små "kaffebål" i perioden 15. september til 15. april.

  • Vær forsiktig med ilden.
  • Tenn helst opp bål nær vann, eller ha rikelig vann ved bålet
  • Slukk omhyggelig etter deg i god tid før du forlater stedet.
  • Ikke lag større bål enn du har kontroll over.
  • Husk at også primus, gassbluss og annen flamme må behandles med forsiktighet.

Bjørnemyr speidergruppe